Magyar Digitális Könyvtár

Hallgassa Ön is arádiót
2018. szeptember 20. - A Magyar Digitális Könyvtárban 321 dokumentum található!

Kölcsönzési útmutató (részletes)

Kedves Felhasználónk!

Először jár a Magyar Digitális Könyvtárban? Engedje meg, hogy bemutassuk hogyan tud könyveket kölcsönözni a Magyar Digitális Könyvtárból.

Ha Ön a Digitális Könyvtár honlapján jár, szabadon, regisztráció nélkül böngészhet bármelyik menüpontban. A honlap bal oldalán találja a „Keresés” menüpontot, melyet megnyitva akár a keresett dokumentum egy szótöredékének beírásával rákereshet a kívánt dokumentumra. Ezen menüpont használatában részletesen segítséget a „Súgó” / „ Keresés” menüpont alatt talál.

A bal oldali menüsor következő ikonja a honlapra feltöltött könyvek, jegyzetek közötti betűrend szerinti „Böngészés”-t teszi lehetővé az Ön számára. Itt Cím, Szerző, Kiadó és Kategória szerint csoportosíthatja a Könyvtár által biztosított dokumentumokat.

A Böngészés alatt található további menüpontokban a Lexikonok, Szótárok, Folyóiratok, Újságok csoportjába sorolt dokumentumokra kereshet rá a Böngészés már előbbiekben megismert menetét követve.

A jobb felső sarokban található „Kapcsolatok” opció kiválasztásával tájékozódhat elérhetőségeinkről. Az itt található e-mail címen várjuk észrevételeit, kérdéseit a Digitális Könyvtárral kapcsolatban.
Ugyancsak itt találja a „Súgó” menüpontot, melyre kattintva részletesen és kategóriák szerint csoportosítva megtalálhatja a Könyvtár oldalain található lehetőségek ismertetését.

A különböző dokumentumokhoz kapcsolódó szolgáltatások igénybevételéhez regisztrálnia kell. Ezt megteheti a honlap jobb felső sarkában található „Regisztráció” menüpontra kattintva. A sikeres regisztrálás eléréséhez a „Súgó” / „Regisztráció” menüpont alatt talál segítséget.

Regisztráció után Ön a Felhasználónév és Jelszó beírásával a bal felső sarokban található „Belépés a könyvtárba” menüpontra kattintva érheti el személyes kezdőlapját.
A feltöltött dokumentumok között böngészve így az azokhoz kapcsolódó szolgáltátsokat is igénybe veheti, mint a dokumentum részletes leírása, árak, letöltések, kölcsönzési időtartamok, stb. Mindezekről csoportosított ismertetést a „Súgó” menüpont alatt talál.

Ahhoz, hogy a Magyar Digitális Könyvtárból kikölcsönzött dokumentumokat meg tudja jeleníteni számítógépén mindenképpen szüksége lesz egy Adobe e-Book reader-re (Adobe Digital Editions). Ezt az olvasó programot ingyenesen letöltheti a főoldalon található link segítségével. Amennyiben nem rendelkezik Adobe e-Book reader-rel (Adobe Digital Editions) és segítséget szeretne kapni a program telepítéséhez kérem kattintson ide.

A Magyar Digitális Könyvtárból történő kölcsönzéshez - be kell jelentkeznie az azonosítójával és a jelszavával a „Belépés a könyvtárba” menüpont alatt (a belépéshez történő segítségnyújtáshoz klikkeljen ide). Amennyiben nem rendelkezik azonosítóval és jelszóval, akkor előbb regisztrálnia kell. A regisztrációhoz segítséget itt kaphat.

Belépés után a kiválasztott dokumentumokat kikölcsönözheti, vagy akár a könyvespolcára is teheti (a Digitális Könyvtár könyvespolc funkciójának ismertetéséhez kattintson ide).

  • A kölcsönzéshez minden dokumentum esetén kattintson a „részletek” gombra.
  • A megjelenő ablakban kell kiválasztania a kölcsönzési időd. A kiválasztott időtartam mellett automatikusan megjelenik a felhasználási díj, melyet kölcsönzéskor a Digitális Könyvtári számlájáról von le a rendszer (Digitális Könyvtári számlájának feltöltéséhez segítséget itt kaphat).
  • Ha kiválasztotta a kölcsönzési időt, kattintson a „letöltés indítása” gombra.
  • A részletek ablakban megjelenik a kölcsönzött dokumentum neve. A dokumentum letöltéséhez kattintson a „licenc letöltése” gombra.
  • Ebben az esetben egy „.acsm” kiterjesztésű fájlt fog a gépére letölteni, melyet a „Digital Editions”-ben megnyitva töltődik le a dokumentum a számítógépére (a letöltött fájlt 30 percen belül meg kell nyitnia a „Digital Editions”-ben különben a licence lejár).
  • Ingyenes könyvek esetén, automatikusan elindul a „Digital Editions” és letöltődik a dokumentum.

A kikölcsönzött dokumentumok jogvédelméről bővebb információt kaphat a „Digital Editions”-ben a dokumentum paraméter ablakában („Item info”). Figyeljen arra, hogy – bizonyos dokumentumok esetén, amelyik gépre letöltötte, csak azon a számítógépen fogja tudni olvasni.